Recycling van potten en trays

Griffioen Wassenaar levert vanaf 2020 vasteplanten in potten en trays van 100% gerecycled plastic aan tuincentra. Modiform, de ‘designed to recycle’-specialist, maakt de trays van kunststof uit oude koelkasten. De potten en trays zijn ook weer recyclebaar. Hierdoor komen geen nieuwe plastics in de keten terecht. Stefan Verbunt (Algemeen directeur Griffioen Wassenaar): “Ons doel is om de plastics minimaal vijf keer te gebruiken. Hierdoor zijn minder grondstoffen nodig én belanden de plastics niet in het milieu.”

Statiegeldregeling op (nieuwe) trays

Voor de recycling zijn schone grondstofstromen essentieel. Dat is de reden dat Griffioen overstapt naar nieuwe trays, herkenbaar aan de lichtgrijze kleur. Vanaf 1 januari 2020 worden de Hello Garden vasteplanten daarom geleverd in recyclebare ‘cool grey’ trays. Alleen deze lichtgrijze trays mogen in 2020 in nette stapels retour worden aangeboden.

Per 1 januari 2020 introduceert Griffioen voor tuincentra een statiegeldregeling op de (nieuwe) trays. Voor iedere tray wordt € 0,35 op de factuur in rekening gebracht. In het najaar worden eenmalig de verzamelde trays (op een gesealde cc-kar) opgehaald. Eventueel wordt ook gedurende het seizoen een volle cc op verzoek opgehaald. Vervolgens wordt het volledige bedrag per ingezamelde tray (€ 0,35) gecrediteerd.

Op andere trays, of de oude, zwarte trays van Griffioen zit geen statiegeld. Wanneer deze (of andere trays) tussen de ‘cool grey’ trays zitten kan Griffioen de stapels niet retour nemen aangezien dan vervuiling in de retourstroom ontstaat.

En de potten?

Ook de vierkante P11 potten zijn gemaakt van reeds gerecycled materiaal en zijn 100% recyclebaar. De drie gebruikte potkleuren zijn detecteerbaar en kunnen hierdoor gereycled worden door de afvalverwerkers. Consumenten kunnen de potten bij het huishoudelijk afval weggooien.  Op de potten komt daarom geen statiegeldregeling en deze hoeven niet apart te worden ingezameld. Desgewenst kunnen de ‘Griffioen’-potten wel samen met de trays worden geretourneerd naar Griffioen aan het eind van het verkoopseizoen 2020. Griffioen zorgt dan dat alles wordt gerecycled.

Lees meer over het duurzaam ondernemen door Griffioen Wassenaar.

Hello Garden vasteplanten in beeld en geluid

De korte films geven een goede indruk van de weg die de vasteplanten afleggen voordat ze uw tuincentrum bereiken, van kweek tot transport.

Tijdens de Hello Garden open dagen in februari 2018 hebben wij vele medewerkers en bedrijfsleiders van verschillende tuincentra in Nederland op onze kwekerij in Boskoop mogen verwelkomen. De video’s, beelden en presentatie zijn van deze open dagen.

Historie door Bert Griffioen
Kas en buiten
Productieproces
Orderproces
Verwerking tuincentra
Resultaat payoff
GreentoColour®

Presentatie Tuinbranche Nederland

Bekijk de presentatie van Brenda Horstra van Tuinbranche Nederland van februari 2018:

Een leefbare, groene & waterrijke omgeving – De rol van tuincentra