‘Puur NATUUR’

inheemse planten, 100% natuurlijk verpakt

Een product zonder single-use-plastic, dat is waar Griffioen met ‘Puur NATUUR’ aan werkt. Je kent het wel: je hebt nieuwe planten gekocht op het tuincentrum, je bent ze lekker aan het planten in de tuin, en na afloop heb je een berg plastic wat je niet meer kunt gebruiken. Dat kan anders, dachten we bij Griffioen.

Met ‘Puur NATUUR’ geven we de bewuste koper een keuze voor een pot én een label van natuurlijk materiaal. Dit gaat zelfs zo ver dat de pot kan worden meegeplant met de plant, in de grond. Daar verteert hij langzaam, zonder dat de plant daar last van heeft.

De potten

Er wordt gebruik gemaakt van twee typen ronde potten:

 • de Fertil pot: een pot van 100% houtvezel. Niets meer, niets minder.
 • de DOPA pot: een pot van gerecycled papier, gecoat met een bio hars op basis van landbouw restafval.

Beide potten hebben de volgende eigenschappen:

 • Ze zijn volledig koud composteerbaar. De plant moet samen met de pot in de grond worden gepoot. In de (vochtige) grond composteren de potten na ongeveer 3 maanden.
 • De potten dienen daarmee als voedingsstof voor de plant.
 • De wortels van de plant groeien door de pot heen.
 • De schimmels groeien op de pot: dit is onderdeel van het natuurlijke composteerproces.

De DOPA pot heeft voor het composteren een beetje hulp nodig: deze moet bij het planten ‘gebroken’ worden, zodat er scheuren in de hars ontstaan waardoor water naar binnen kan komen. Zo wordt de beschermlaag doorbroken, en activeer je de compostering.

Fertil pot

DOPA pot

 

Help! Er zit schimmel op mijn biopot!

Een pot met schimmel ziet er niet smakelijk uit. Schimmels horen echter bij het natuurlijke composteerproces en zijn daarmee onvermijdbaar. Zodra de pot vochtig wordt zal de schimmel gaan groeien. Dit is juist een goed teken! De pot begint af te breken en maakt ruimte voor de plant om zich te ontwikkelen.

Uit tests op onze kwekerij blijkt dat de schimmel niet schadelijk is voor de plant. Als de pot een aantal dagen droog is zal de meeste zichtbare schimmel vanzelf verdwijnen. Let wel op dat de plant niet uitdroogt!

De tray

De tray waarin de potten staan is onze standaard tray waar ook de bekende vierkante Griffioen potten in staan. Deze zijn gemaakt van gerecycled plastic, en zijn zelf ook weer recyclebaar.

De trays worden door ons opgehaald bij het tuincentrum middels een statiegeld-retoursysteem. Zo past de tray in al de bestaande retourstroom, en kan het plastic van de tray meerdere keren worden gebruikt.

Het etiket

De etiketten worden gemaakt van het materiaal ‘Terraboard’: karton, gecoat met een laagje bio-plastic (PLA). De etiketten mogen bij het groenafval worden weggegooid. Het stokje van de etiketten is van bamboe en kan ook worden gecomposteerd.

De reden waarom we kiezen voor een laagje bioplastic op het etiket is dat we daarmee het label langer mooi kunnen in weer en wind. Een noodzaak wanneer de planten buiten staan en regelmatig nat worden. Een puur kartonnen label is daar niet voor geschikt. Een compromis dus, maar nog steeds: 100% natuurlijk.

‘Puur NATUUR’ OP HET TUINCENTRUM

‘Puur NATUUR’ is dit jaar te vinden op 11 tuincentra in Nederland en België, vanaf eind maart. Het is het vervolg van de kleinschalige pilot ‘100% Natuur’ van vorig jaar. De lessen die we daaruit geleerd hebben passen we nu toe in een verbeterde vorm.

De verkooptafel met ‘Puur NATUUR’ inheemse planten is op het tuincentrum herkenbaar middels speciale presentatiematerialen, een zogenaamde tafelbanner en een prijsmolen. Dit materiaal is vervaardigd van plastic omdat het bestand moet zijn tegen de elementen. Het kan meerdere jaren worden gebruikt en kan worden gerecycled.

 • Abbing Buitenhof

 • Abbing Buitenhof

 • Groencentrum Buurse

 • Groencentrum Buurse

 • Groencentrum Buurse

 • Tuincenter Claes

 • Tuincenter Claes

 • Tuincenter Claes

 • Tuincentrum Vechtweelde

 • Tuincentrum Vechtweelde

‘PUUR NATUUR’ – INHEEMSE PLANTEN

enkele planten uit het sortiment

Het sortiment vasteplanten dat we in de biopotten kweken komt uit ons bestaande Hello Garden thema ‘wild & inheems’. Voor het thema ‘Puur Natuur’ is gekozen voor een selectie van 22 soorten waarmee een tafel op het tuincentrum precies vol is. Onderstaand enkele van deze soorten.

Alle Hello Garden vasteplanten van ‘wild & inheems’ worden geteeld uit zaad van planten uit de Nederlandse natuur en zijn ontwikkeld in samenwerking met wildebloemenzadenleverancier Cruydt-Hoeck en IVN Natuureducatie. Met dank aan Cruydt-Hoeck voor het gebruik van onderstaande foto’s.