100% NATUUR

inheemse planten in biopotten

Griffioen loopt vooruit als het gaat om het verduurzamen van het teeltproces van de vasteplanten en de benodigde materialen. Anno 2022 wordt een volgende stap gezet naar een 100% duurzaam product voor de consument. 100% Natuur is een pilot van een nieuw concept: een 100% natuurlijk product welke volledig composteerbaar is en daarmee geen afval achterlaat. Het bestaat uit drie elementen: de pot, het etiket en de tray.

De biopotten

Er wordt dit eerste seizoen gebruik gemaakt van twee typen ronde 12 cm potten; een pot van 100% houtvezel en een pot van papierpulp, gecoat met een hars op basis van hennep. In de toekomst wordt zo mogelijk overgegaan naar vierkante 11 cm potten, dezelfde vorm en maat als de vertrouwde Griffioen Hello Garden potten.

Beide biopotten hebben de volgende eigenschappen:

  • Ze zijn volledig koud composteerbaar. De plant moet in de pot in de grond worden gepoot. In de (vochtige) grond composteren de potten vervolgens na ongeveer 3 maanden.
  • De potten dienen daarmee als voedingsstof voor de plant.
  • De wortels van de plant groeien door de pot heen.
  • De schimmels groeien op de pot: dit is onderdeel van het natuurlijke composteerproces.

Het etiket

De etiketten worden gemaakt van karton, gecoat met een laagje bio-plastic. De etiketten mogen bij het groenafval worden weggegooid. Het stokje van de etiketten is van bamboe en kan ook worden gecomposteerd.

De tray

De tray waarin de potten staan is van standaard golfkarton en bevat dus geen plastic. De tray is voor eenmalig gebruik en kan gerecycled worden via de papier-inzameling.

Pot van 100% houtvezel

Pot van papierpulp

Help! Er zit schimmel op mijn biopot!

Een pot met schimmel ziet er niet smakelijk uit. Schimmels horen echter bij het natuurlijke composteerproces en zijn daarmee onvermijdbaar. Zodra de pot vochtig wordt zal de schimmel gaan groeien. Dit is juist een goed teken! De pot begint af te breken en maakt ruimte voor de plant om zich te ontwikkelen.

Uit de eerste tests op onze kwekerij blijkt dat de schimmel niet schadelijk is voor de plant.

Als de pot een aantal dagen droog is zal de meeste zichtbare schimmel vanzelf verdwijnen. Let wel op dat de plant niet uitdroogt als je deze niet direct in de tuin zet!

‘100% NATUUR’ OP HET TUINCENTRUM

In 2022 zijn de ‘100% Natuur’, inheemse vasteplanten in biopotten, verkrijgbaar bij vier tuincentra in Nederland. Gedurende het jaar wordt de ontwikkeling van de planten, de potten, de logistiek, het onderhoud op de tuincentra en reacties van consumenten nauwlettend gevolgd. Aan de hand van de resultaten worden volgende stappen genomen met betrekking tot het telen en verkopen van inheemse planten in biopotten.

De verkooptafel met ‘100% Natuur’ inheemse planten is op het tuincentrum herkenbaar middels speciale presentatiematerialen, een zogenaamde tafelbanner en een prijsmolen. Dit materiaal is vervaardigd van plastic omdat het bestand moet zijn tegen de elementen. Het kan meerdere jaren worden gebruikt en kan worden gerecycled.

‘100% NATUUR’ – INHEEMSE PLANTEN

enkele planten uit het sortiment

Het sortiment vasteplanten dat we in de biopotten kweken komen uit ons bestaande Hello Garden thema ‘wild & inheems’. Voor het thema ‘100% Natuur’ is gekozen voor een selectie van 22 soorten waarmee een tafel op het tuincentrum precies vol is. Onderstaand enkele van deze soorten.

Alle Hello Garden vasteplanten van ‘wild & inheems’ worden geteeld uit zaad van planten uit de Nederlandse natuur en zijn ontwikkeld in samenwerking met wildebloemenzadenleverancier Cruydt-Hoeck en IVN Natuureducatie. Met dank aan Cruydt-Hoeck voor het gebruik van onderstaande foto’s.