Recycling van potten en trays

Griffioen Wassenaar levert vanaf 2020 vasteplanten in potten en trays van 100% gerecycled plastic aan tuincentra. Modiform, de ‘designed to recycle’-specialist, maakt de trays van kunststof uit oude koelkasten. De potten en trays zijn ook weer recyclebaar. Hierdoor komen geen nieuwe plastics in de keten terecht. Stefan Verbunt (algemeen directeur Griffioen Wassenaar): “Ons doel is om de plastics minimaal vijf keer te gebruiken. Hierdoor zijn minder grondstoffen nodig én belanden de plastics niet in het milieu.”

Statiegeldregeling op (nieuwe) trays

Voor de recycling zijn schone grondstofstromen essentieel. Dat is de reden dat Griffioen is overgestapt naar nieuwe trays, herkenbaar aan de lichtgrijze kleur. Vanaf 1 januari 2020 worden alle Hello Garden vasteplanten geleverd in recyclebare ‘cool grey’ trays.

Ook vanaf 1 januari 2020 heeft Griffioen voor tuincentra een statiegeldregeling geïntroduceerd op de (nieuwe) trays. Voor iedere tray wordt € 0,35 op de factuur in rekening gebracht. In het najaar worden eenmalig de verzamelde trays (op een gesealde cc-kar) opgehaald. Eventueel wordt ook gedurende het seizoen een volle cc op verzoek opgehaald. Vervolgens wordt het volledige bedrag per ingezamelde tray (€ 0,35) gecrediteerd. Het aanmelden van karren voor het retourhalen gaat via het ‘aanmeldformulier retourhalen‘ op deze site.

Op andere trays, of de oude, zwarte trays van Griffioen zit geen statiegeld. Wanneer deze (of andere trays) tussen de ‘cool grey’ trays zitten kan Griffioen de stapels niet retour nemen aangezien dan vervuiling in de retourstroom ontstaat.

Lees ook het bericht over de ‘Statiegeld donatie Griffioen Wassenaar‘.

En de vierkante potten?

Ook de vierkante P11 potten en etiketten zijn gemaakt van reeds gerecycled materiaal en zijn 100% recyclebaar. De drie gebruikte potkleuren zijn detecteerbaar en kunnen hierdoor gereycled worden door de afvalverwerkers.

Consumenten kunnen de potten gewoon bij het huishoudelijk afval weggooien. Op de potten komt daarom geen statiegeldregeling en deze hoeven niet apart te worden ingezameld.

Desgewenst kunnen de vierkante ‘Griffioen’-potten wel samen met de trays worden geretourneerd naar Griffioen aan het eind van het verkoopseizoen. Griffioen zorgt er dan voor dat alles wordt gerecycled.

Lees meer over het duurzaam ondernemen door Griffioen Wassenaar.